söndag 3 oktober 2010

Jäsning!

Jäsningen kom igång och nu har det stått och bubblat i 8 dagar. Mätning av SG gav idag 1007, mot förväntat 1014. Ölet har jäst ut mycket bra. Något grumligt men luktar bra och har en fräsch smak av citrus. Liten kropp, ganska mycket beska, men kort smak. Smakmässigt så var det att få till ett öl åt Oppigårds Summertwist hållet. En lättdrucken APA för midsommar 2011. Det här var klart lovande.
Frågan är nu om jag ska göra en sekundärjäsning för att få ett klarare öl, men med risk att få en infektion. Eller tappa upp på flaskor nu. Hmmmmm

Under tiden så funderar jag på nästa brygd. Tanken var att brygga en IPA, men efter att ha gått kurs hos SHBF/UHBF i helgen, där vi bryggde en julöl, och provsmakade en hel del mörka belgare så väcktes tanken om att kanske göra en egen julöl.
Saknar lite chokladmalt och även rätt jästsort. Det blir nog till att lägga en beställningen till Humlegården och snickar ihop ett recept i veckan för att brygga nästa helg. Med lite tur kan det vara klar öl till Jul.
Men nu då, flasktappning eller sekundärjäsning....

Flasktvätt

SG 1007.

1 kommentar:

  1. Haha, underbar läsning, jag vill komma hem och smaka på den lilla beska kroppen!

    SvaraRadera